VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

28 березня 2024 року завідувач кафедри екології, природничих та математичних наук професор Олександр Мудрак взяв участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції

       28 березня 2024 року завідувач кафедри екології, природничих та математичних наук професор Олександр Мудрак взяв участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції “Природа в окупації – 10 років російської військової агресії проти довкілля. Перспективи відновлення природоохоронних територій України”.

Метою конференції є обговорення та аналіз впливу російської військової агресії на довкілля України, виявлення проблемних аспектів та пошук ефективних шляхів відновлення природоохоронних територій з метою забезпечення сталого розвитку та збереження біорізноманіття.

Учасники конференції відмітили, що 10 років триває війна в Україні. У 2014 році рф окупувала Крим, розв’язала військові дії у Донецькій і Луганській областях. З 24 лютого 2022 року розпочалась повномасштабна російська збройна агресія, яка завдає непоправної шкоди довкіллю. Горять ліси, знищуються цінні природоохоронні території. Деякі екосистеми ми втратили назавжди. Внаслідок обстрілів росіяни пошкодили і спалили близько 3 млн гектарів українських лісів. Великими масштабами знищуються або порушуються середовища існування (оселища) диких тварин і рослин. Під загрозою зникнення опинилися понад 600 видів тварин, 750 видів рослин і грибів, в тому числі, занесених до Червоної книги України.

У результаті російського вторгнення на територію України 20 % природоохоронних територій України уражені війною, 812 заповідних територій в небезпеці, 0,9 млн га природоохоронних територій потерпають від війни. За 10 років в зоні військових дій та окупації опинились і постраждали 3 біосферні заповідники, 14 природних заповідників, 19 національних природних парків, десятки регіональних ландшафтних парків, сотні заказників, пам’яток природи, заповідних урочищ, а також ботанічні сади, дендрологічні парки, зоопарки і парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва Донецької, Луганської, Київської, Сумської, Чернігівської, Харківської, Запорізької і Херсонської областей. Під загрозою знищення в Україні знаходяться 16 Рамсарських об’єктів загальною площею 627,3 тис. га та близько 160 територій Смарагдової мережі площею 2,9 млн га. Російськими окупантами здійснюється мінування природоохоронних територій та заповідних об’єктів, неконтрольовані вирубки лісів, знищення рідкісних видів флори і фауни.

Учасники Всеукраїнській науково-практичній конференції “Природа в окупації – 10 років російської військової агресії проти довкілля. Перспективи відновлення природоохоронних територій України” подякували ЗСУ за можливість працювати в спокійній i безпечній обстановці!!!

оощлзщ

шрщшозщ

нагнпшршг

Підготувала: Наталія КУЗЬМЕНКО