VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

17 вересня - День народження М.М. Коцюбинського

«Великий сонцепоклонник». 17 вересня – День народження Михайла Михайловича Коцюбинського

День народження Михайла Михайловича Коцюбинського (17.09.1864, м. Вінниця – 25.04.1913, м. Чернігів), українського письменника-класика, громадського діяча.

Дитинство та юність письменника минули в селах і містечках Поділля – Барі, Кукавці, Шаргороді, Станіславчику, Пикові.

Закінчив 1880 р. Шаргородське духовне училище, заробляв для себе та рідні репетиторством.

У 1891 р. їде в село Лопатинці (нині Жмеринського району), де протягом двох років учив дітей бухгалтера цукроварні. Тут склалися сприятливі умови для літературної праці. Поділля посіло вагоме місце у творчості М. Коцюбинського. Письменник відобразив побут подільських селян у ранніх оповіданнях і повістях «Харитя», «Ялинка»,«П’ятизлотник», «На віру» та ін. Він написав етнографічну статтю «Вироби селянок з Поділля на виставці в Чикаго» (1892).

З ініціативи Вінницької організації СПУ 1981 р. засновано обласну, а з 1993 р. – Всеукраїнську літературну премію ім. М. Коцюбинського. Щорічно у вересні в літературно-меморіальному музеї письменника у Вінниці проводять Дні М.М. Коцюбинського.

Ім’ям письменника названо Вінницький державний педагогічний університет, комунальний заклад "Вінницький ліцей №3", проспект в обласному центрі, де встановлено пам’ятник видатному землякові.

IMG eea5c445

Підготувала: Козак О.Т.